5 steg mot att hjälpa dig att tänka kritiskt

5-steg-mot-att-hjalpa-dig-att-tanka-kritiskt

Det ligger en ocean av beslut framför oss varje dag. Hur ska man välja? En del val är inte särskilt viktiga, och det spelar inte så stor roll vad du väljer. Andra val är desto viktigare, och kan bestämma hur framtiden ser ut för många människor. Att tänka kritiskt är ett sätt att analysera valen, så att man kan göra det bästa valet.

 

I den här videon från TED-ed presenteras en femstegs-metod som man alltid kan använda för att analysera vilket val man ska göra.

  1. Formulera frågan. Det är inte förrän du vet vad du är ute efter, som du kan bestämma dig för vad du vill ha.
  2. Samla information. När du vet vad frågan gäller, kan du också läsa in dig på ämnet och ta reda på hur saker ligger till.
  3. Använd informationen för att ställa kritiska frågor. Det är nu du börjar ställa saker på sin spets. Håller argumenten för det ena eller det andra alternativet?
  4. Tänk på följderna. Försök att se bortom de kortsiktiga målen eller vinsterna, och titta på vad som verkligen är bra i det långa loppet.
  5. Utforska andra synvinklar. Även om du inte håller med, så hjälper det dig och stärker dig i ditt val att vara väl medveten om alternativen.