Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Varför krymper kläder när man tvättar dem?

Varför krymper kläder när man tvättar dem

Jag har faktiskt redan postat en förklaring till varför man inte ska tvätta ylletröjor i tvättmaskinen, och anledningen är precis densamma: Svaret hänger samman med fibrernas kemi!

 
Det är nämligen såhär, att i sitt naturliga tillstånd är naturliga fibrer som bomull, ull och silke ganska lockiga och trassliga. För att kunna användas till tyg och kläder, måste fibrerna sträckas ut. Men om de får möjlighet till det, kommer de att återvända till sitt naturliga, trassliga tillstånd. Med hjälp av den mekaniska energin som kommer från att man tvättar, bearbetar, och torka sina kläder får fibrerna möjlighet att glida tillbaka till sitt trassliga urtillstånd.

Vissa naturliga fibrer, som ylle, gör det i väldigt hög grad, medan syntetiska fibrer inte gör det. Anledningen till detta är att de inte är uppbyggda på samma sätt, och att de inte har ett naturligt trassligt tillstånd att återvända till.

För att få tyger som inte krymper så mycket "fyller man luckorna" mellan de naturliga fibrerna med syntetfibrer. Det är därför du ofta kan köpa kläder där tyget är en blandning av bomull och polyester eller rayon. En annan lösning är att spreja kläderna med "anti-krymp-medel" som hindrar fibrerna från att trassla in sig i varandra när de tvättas.

 

   

Också intressant: