Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

En "raketmotor" som inte behöver något bränsle

En "raketmotor" som inte kräver något bränsle

Det är knappast tal om någon hyperdrift, men det kan mycket väl vara ett steg på vägen att ta oss ut till andra solsystem.

 
Forskare på NASA har nämligen gjort experiment med den mycket kontroversiella EM-driften, en teoretisk typ av drivkraft som omvandlar elektromagnetiska vågrörelser till en framåtdrivande kraft. Men de har inte bara gjort experiment på den, de har faktiskt gjort så pass rigorösa undersökningar att de lyckats få en artikel publicerad i en vetenskaplig tidskrift också!

Än så länge är det dock alldeles för tidigt att beställa semesterresor till Alfa Centauri. Författarna noterar själva att de kanske inte kan hitta alla sina felkällor, och fortfarande kan de inte riktigt förklara den (mycket lilla) kraften de fick ut i sitt experiment. Den viktigaste slutsatsen är kanske istället att det här är något som det är värt att fortsätta forska på.

Det är också nu vi kommer att få se vetenskapsteorin från sin allra bästa sida: Vad händer när andra fysiker testar om de kan upprepa NASAs experiment? Kan de bekräfta EM-driften, eller kommer den att förpassas till historien?

 

   

Också intressant: