Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Den där gången när det regnade i två miljoner år

Den där gången när det regnade i två miljoner år

Under en period på omkring 2 miljoner år i triasperioden skiftade klimatet plöstligt om från varmt och torrt till fuktigt och regnigt. Det fick kolossala konsekvenser för livet på jorden.

 

Vid den här tidpunkten hade jordens alla kontinenter samlats till en superkontinent, Pangea. Den gjorde att regn och fuktig luft hade svårt att nå in till de inre delarna av kontinenten. Men så inträffade en rad vulkanutbrott som under lång tid pumpade in mer koldioxid i atmosfären.

Resultatet blev en kraftigare växthuseffekt på jorden, som gjorde att mer vatten kunde avdunsta från haven, och fler regntunga moln kunde nå de inre delarna av Pangea. Den ökade tillgången på vatten öppnade upp för stora ormbunkar att utvecklas, och senare också träd. Med dem öppnades också vägen för enorma dinosaurier.

Perioden kallas på engelska för the Carnian pluvial event, och för mig var det här faktiskt helt ny information. Faktum är att det inte ens finns någon svensk wikipedia-artikel om det (och inget på NE.se heller), så det är väl dags att någon skriver något om det snart!

 

   

Också intressant: