Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Vilken är bästa formen på en farm?Här i Sverige är väl bondgårdarnas åkerlappar oftast formade som rektangulära bitar strödda över landskapet som ett lapptäcke. Men det finns många andra sätt som åkrar är utformade på: Hexagonala, cirkulära, som pajbitar med mera. Varför är det på det sättet?

Historien spelar en viss roll – till exempel om man noggrant planerat hur åkrar ska utformas, eller om de så att säga växt fram av sig själva. Sedan spelar det också roll vad som odlas på bondgården. Är det bara växter, eller finns där djur också? Och vilka är växterna eller djuren på bondgården?

Om man odlar växter vill bonden ofta kunna tunga maskiner för att kunna ta hand om åkern. Det blir lättare att göra om åkern har ett någorlunda regelbundet utseende. Där djur får gå och beta kan det ängarna istället formas efter naturen. 

Sedan kan också tillgången på vatten eller vattnets flöde avgöra vilken form som är bäst. Då kan till exempel randiga eller cirkulära former vara det bästa sättet att bruka sin jord på. Oavsett vilket, låt dig fascineras av landskapets utformning nästa gång du tittar ut genom ett flygplansfönster – eller leker med Google Earth!