Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Årets Ig Nobel-priser 2009

stinker-250Ig Nobel-pris. Ig Nobel-pris. Visste du att kor som har fått sig ett namn också ger mer mjölk? Jodå, det slog några forskare fast i artikeln i tidskriften Anthrozoös i mars 2009. Detta genombrott i forskningen kring människans förhållande till djuren gav forskarna ett av årets Ig Nobel-priser.

Tidskriften The Annals of Improbable Research delar varje år ut Ig Nobel-priser åt forskning som först får dig att skratta, och sedan tänka. Priserna delas ut i olika kategorier (som kan skifta från år till år).

Det här är mina andra favoriter bland årets pristagare:

Fredspriset

KrogslagsmålKrogslagsmål. Stephan Bolliger, Steffen Ross, Lars Österhelweg, Michael Thali and Beat Kneubuehl, Berns universitet (Schweiz) för att de undersökt (experimentellt) om det är bättre att få en tom eller full ölflaska i huvudet

Ekonomi

Cheferna för de fyra isländska bankerna Kaupthing Bank, Landsbanki, Glitnir Bank och Isländska centralbanken för att ha visat att små banker kan snabbt bli riktigt stora – och tvärtom.

Medicin

Donald L. Unger, Thousand Oaks (USA), för att ha undersökt om "knäckande" av lederna kan leda till artrit (ledinflammation). Han knäckte dagligen lederna i den vänstra handen (men aldrig den högra) i mer än SEXTIO år, men fick inte mer artrit för det.

 

Kemi

Javier Morales, Miguel Apátiga och Victor M. Castaño från Universidad Nacional Autónoma de México för att ha framställt diamanter ur vätskor (särskilt tequila). (Fast det visste vi ju redan, vi som tar oss en pärla på midsommarafton!) ?

Folkhälsa

Fast roligast var kanske ändå priset i Folkhälsa, som gick till Elena N. Bodnar, Raphael C. Lee och Sandra Marijan från Chicago (USA) för att de uppfunnit en behå som också kan användas som ansiktsmask i en nödsituation (nedan). ?

En behå som också kan användas som ansiktsmask. En behå som också kan användas som ansiktsmask.

 

   

Också intressant: