Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Årets Nobelpris i Fysiologi/Medicin 2009

blackburn pond photoEn encellig organism, med skadade telomerer, försöker dela sig. Årets Nobelpris i Fysiologi/Medicin går till tre forskare som har betytt oerhört mycket för vår förståelse för hur celler åldras: Elisabeth H. Blackburn, Carol W. Greider och Jack W. Szostak.

Deras stora upptäckt bygger på vad vi redan vet om s.k. telomerer. Telomerer är speciella "huvor" av DNA som sitter längst ut på ändarna av våra kromosomer. De bestämmer bl.a. hur gammal en cell kan bli (hur många gånger den kan dela sig innan den dör), då de blir kortare och kortare för varje celldelning.

Men ett obesvarad fråga har varit, hur bildas telomererna? Om de bara blir kortare och kortare utan att nybildas, försvinner de ju till slut – och det gör de ju inte!

Det årets nobelpristagare gjort är att de identifierat det enzym som står för tillverkning av telomererna: Telomeras. Telomeraset är en typ av omvänt transkriptas, ett enzym som använder RNA som mall för att tillverka DNA. Med hjälp av RNA bygger telomeraset en slags plattform som sedan kan användas av cellen för att börja tillverka nytt DNA när den ska dela sig.

Läs mer på nobelprize.org >>>

 

   

Också intressant: