Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Administration

Vardagskemi: Godis som pH-indikator

BlueBerry Blast candies. BlueBerry Blast candies. Blåbärsgodis kanske inte är vad man tänker mest på när man tänker på pH och syror och sån't. Men borta på EvilMadScientist upptäckte de att det här blåbärsgodiset innehöll rödkålsextrakt för färgens skull. Och det vet ju varenda kemist att rödkål är perfekt för att kolla pH i en lösning!

Så de tog och löste upp tabletterna i vatten med lite bikarbonat (NaHCO3), vatten och vinäger (som innehåller ättiksyra, CH3COOH) för att kolla vad som hände.

BlueBerry Blast-godis upplöst i bikarbonat, vatten och vinäger. BlueBerry Blast-godis upplöst i bikarbonat, vatten och vinäger.

Och mycket riktigt: I skålen med bikarbonat blev lösningen blåare (mer basisk) än i de båda andra skålarna (surare). Så passa på att prova själv närhelst du träffar på naturligt färgat godis!

 

   

Också intressant: