Magnus Ehingers under­visning


— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Doris Day – lärareLärare är också människor

Klassisk lärarinna. Klassisk lärarinna. Här kommer ett överraskande faktum: Lärare är också människor!

Vad betyder då det?

Jo, för det första får din lärare inte bara sätta betyg efter dina provresultat, utan måste absolut ta hänsyn till exempelvis dina muntliga prestationer och allt annat som du kan använda för att visa hur mycket du kan i deras ämnen.

Det här innebär att vi lärare faktiskt tvingas bedöma mycket mer än dina råa kunskaper. Och även om vi inte vill det, så spelar vårt undermedvetna tyckande om din person större roll än man kan tro.

Därför är första intrycket är viktigare än du tror! Om du ger järnet i augusti-september, så har du faktiskt "råd" att ta det lite lugnare sedan. Om du misslyckas på ett prov fram i april-maj, så kommer din lärare att tänka (mer eller mindre medvetet) att "han/hon som var så duktig i början... Nåja, det är nog bara tillfälligt".

Lärare är också människor!

 

Om du däremot slöar i början på läsåret tror läraren – när du lyckas bättre framåt vårkanten – att "nä, den eleven var ju så dålig i början, det är nog bara en tillfällig förbättring". Lägg märke att det alltså är samma resonemang oavsett om du var "bra" eller "dålig" i starten"!

Ja, sådana är de flesta människor. Vi bestämmer oss ganska fort för vad vi tycker om en person, och sedan låter vi allt den personen gör bekräfta vår förutfattade mening om eleven. Därför ska du, framför allt i början av en kurs, anstränga dig att komma i tid och ta med sig vad som krävs!

Ja, så var det alltså med det här att vi lärare också är människor. Och tro det eller ej, men vi tycker om att bli behandlade som det också. Det betyder att vi gillar inte när man fjäskar för oss, men vi tycker om när folk är artiga och bussiga mot oss – precis som alla andra människor.