Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Hur man pluggar till prov i "läsämnen""Läsämnen", vad är det?

Rodins "Tänkaren". Rodins ''Tänkaren''. Det finns typiska "räkneämnen". Det är till exempel matematik och fysik, men också till stor del kemi. Men alla andra ämnen, där det snarare handlar om att läsa in ett stycke text, och förstå förlopp och samband som inte är direkt matematiska, de kallar jag för "läsämnen".

Till "läsämnena" hör typiskt biologi, samhällskunskap, historia, religion med mera. Men observera att även dessa kan innehålla delar där man behöver matematik (t.ex. matematik i ekonomi)! Och så finns det förstås stora delar av kemin (och till viss del fysiken också), som är "läsämne", t.ex. organisk kemi eller miljökemi.

Planera

Precis som när man pluggar till prov i matematik, fysik eller kemi, är det viktigt att först och främst skaffa sig ett grepp om vad det är som ska göras. (Kommer du ihåg? Det gäller ju i själva verket för all planering!) ?

Börja med att ta reda på hur många sidor ska läsas in, och räkna sedan efter hur många dagar du har på dig att göra det. De två sista dagarna innan provet ska du dock ägna åt att repetera, så dessa kan du inte räkna med:

\[\text{Antal sidor per dag} = \frac {\text{Totala antalet sidor}}{\text{Antalet dagar}-2}\]

Läs med pennan i hand!

Kollegieblock - slår det mesta i digital anteckningsväg. Kollegieblock - slår det mesta i digital anteckningsväg. Har du fått lära dig att du ska stryka under allt som är viktigt? Detta är ett RIKTIGT DÅLIGT TIPS! Det som händer när du stryker under något är att du tror att du lär dig det du stryker under.

"Nu har jag strukit under det, så nu kan jag det (nog)." Men det stämmer inte; du bara lurar dig själv, och det är inte bra.

Enligt min erfarenhet finns det ett mycket bättre sätt: När du stöter på något som är viktigt, så ska du skriva ned det på ett annat ställe - ditt anteckningsblock eller i ett dokument på datorn.

Genom att skriva ned och omformulera det du läser, så bearbetar din hjärna informationen. Och då fastnar den också i hjärnan på dig.

 

Är det jobbigare? Visst.

Lär du dig det bättre? Absolut!

Repetera

Två dagar innan provet är det dags att repetera. Det är nu dina anteckningar från innan kommer allra bäst till pass!

Gå igenom dina anteckningar och repetera det du behöver. När du känner att det är ett avsnitt som du inte behärskar så bra som du vill, går du tillbaka till din bok eller dina lektionsanteckningar, och repeterar vad du behöver kunna igen.

Om din lärare tillhandahåller gamla prov eller instuderingsfrågor, kan du göra dessa likaväl som att gå igenom dina anteckningar (förutsatt att instuderingsfrågorna täcker hela provet). Använd då dina lektions- eller läsanteckningar som facit, och gå tillbaka till boken när du känner dig osäker på om du fått med allt.