Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Missa inget!

Följ Magnus Ehingers undervisning på någon av dina favoritkanaler:

Administration

Efter: Det exponentiella minnet

Hjärnan fungerar som en sil, som filtrerar bort 90-99% av allt man minns under en dag.Om du är som folk är mest, så vet du vad en "teflonhjärna" är för något. Man kan anstränga sig hur mycket som helst, men där fastnar liksom ingenting ändå! Hur ska man bära sig åt för att skaffa sig en "kardborrehjärna"?

Vad minns du från idag?

Om du funderar över allt som du har varit med om idag, så ska du se att det är en ruskig massa. Du kan säkert minnas hela vägen till skolan, vem som satt på bussen bredvid dig, vad det var till skollunch, vad läraren sa på mattetimmen och så vidare.

Men kan du minnas vad som hände igår? Visst kan du minnas enstaka detaljer av gårdagen, men det allra mesta är förlorat i glömska.

Hur hjärnan sorterar bland minnena

Hjärnan fungerar som en sil, som filtrerar bort 90-99% av allt man minns under en dag.Hjärnan fungerar som en sil, som filtrerar bort 90-99% av allt man minns under en dag. Det är fullt naturligt att hjärnan sorterar bort 90% eller kanske till och med 99% av allt som händer dig under en hel dag. Tänk bara så otroligt jobbigt det skulle vara att minnas allt från alla dagar!

Vad är det då som gör att man minns vissa grejer, men glömmer andra? Återigen kommer vi in på det här med "wire together, fire together": Om något är förknippat med starka känslor, är det mycket större chans att man minns det. (Det är därför dina föräldrar säkert kan svara på precis vad de gjorde när de fick höra att Olof Palme blivit mördad, för att bara ta ett exempel.)

Men man minns också något, om man ständigt blir påmind om det. Detta är vad som händer när vi bombarderas med Idol-vinnarens senaste hit varje dag i radion: Vi kan helt enkelt inte låta bli att minnas den där enerverande refrängen.

Hur man gör för att minnas

Genom att påminna sig något precis när man är på väg att glömma det, kommer man ihåg det längre. Repetera efter 0,5 dagar, 1 dag, 7 dagar, 21 dagar osv. så minns du till slut supermycket! Genom att påminna sig något precis när man är på väg att glömma det, kommer man ihåg det längre. Repetera efter 0,5 dagar, 1 dag, 7 dagar, 21 dagar osv. så minns du till slut supermycket! Själva knepet för att minnas något är att påminnas om det just precis när man är på väg att glömma det. Med hjälp av dina anteckningar kan du mycket lätt omvandla en teflonhjärna till en kardborrehjärna.

Läs igenom dagens anteckningar redan när du kommer hem från skolan. Det tar max 5-10 minuter. Redan då ökar den mängd du minns.

Passa också på att läsa igenom det ni gick igenom igår. Då minns du ytterligare lite till!

Kolla till sist också igenom vad ni gjorde för en vecka sedan (kolla datumet på anteckningarna!) och för tre veckor sedan – så ska du se att saker och ting börjar sitta ordentligt!

 

Svårare än såhär är det inte!

Nej, svårare än så är det inte att lyckas med sitt pluggeri – oavsett om det är på gymnasiet eller på universitet eller högskola. Allra sist ska jag nu ge dig lite handfasta tips om hur du lyckas på prov och dylikt på just gymnasiet. Men det blir förstås med början imorgon!

 

   

Också intressant: