Magnus Ehingers undervisning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete med mera.

Gör dina egna vakuumförpackningar

Hur kan man få den överblivna maten att hålla längre? Ett sätt är förpacka dem i hemmagjorda vakuumförpackningar! 

Det som händer är följande. När maten i påsen värms upp, bildas det en massa vattenånga. När påsen försluts, svalnar vattenångan och kondenseras, och det bildas faktiskt ett vakuum i påsen.

Hur skulle man nu kunna få det här till ett gymnasiearbete? Jo, genom att undersöka om det verkligen funkar som förpackningsmetod! Testa t.ex. att förpacka lika stora skivor av skinka, och lägg sedan i frys, i kyl och rumstemperatur. Lägg också "oförpackade" skivor av skinkan i frys, kyl och rumstemperatur.

Undersök bitarna efter en vecka, efter två veckor o.s.v. Funkar vakuumförpackningen som det var tänkt?

Från metacafe.com