Plocka fram
- Kulmodeller
Karboxylsyror
Ett exempel: Ättiksyra (etansyra)
Ättiksyran protolyseras i vatten:
Alla karboxylsyror
Protolys:
- R = H eller kolvätekedja
Funktionell grupp, karboxylsyror
Nomenklatur
Lägg till ”-syra” i slutet av namnet
Numrera så att karboxylgruppen får lägsta möjliga nummer
Exempel:
4-etylhexansyra
Egenskaper
Relativt hög smält- och kokpunkt, då många vätebindningar kan bildas
Löslighet i vatten
- Metansyra, etansyra, propansyra lösliga
- Resten svårlösliga – men lösliga i organiska lösningsmedel
Dikarboxylsyror
Dikarboxylsyror har två karboxylgrupper.
Den enklaste: Oxalsyra
Finns i t.ex. harsyra och rabarber
- Harsyra på latin: Oxalis acetosella
Rationellt namn: 1,2-etandisyra
Finns också i rabarber
Aromatiska karboxylsyror
Någon som kokat sylt hemma?
Vad tillsätter man för konservering – natriumbensoat!
- Natrium = Na+
Andra spännande aromatiska karboxylsyror
Salicylsyra
Acetylsalicylsyra
- Ingår i t.ex. magnecyl
Aminosyror
Aminosyror är karboxylsyror, som också innehåller en aminogrupp, -NH2.
- Kroppens alla proteiner är uppbyggda av 20 av dessa!
Enklaste aminosyran: Glycin
Generell form för aminosyror (egentligen α-aminosyror):
Estrar och esterbildning
Ester = förening av karboxylsyra + alkohol
En enkel ester: Etyletanoat (etylacetat)
Ättiksyra + etanol
Det som kännetecknar estern är esterbindningen:
- R kan vara kolgrupper av olika slag
Anhydrider
Anhydrider kan sägas vara karboxylsyror som förenats i en och samma syreatom.
Generell struktur:
Ättiksyraanhydriden är när två ättiksyramolekyler förenats i det sura syret: