Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Kemi 1

Administration

Pedagogiska resurser på nätet

pedagogiska-resurser-pa-natetMina tips på sidor som kan vara in­tress­an­ta just för kur­sen i Kemi 1, antingen för dig som elev att besöka eller som en pedagogisk hjälp/inspiration för dig som kemilärare.

Om du tycker att tipsen är in­tress­an­ta, så rekommenderar jag dig verk­li­gen att följa min blogg eller att prenumerera på de här tipsen via RSS!

Tips: Chemix.org

Chemix.orgChemix.org

Vad är detta? Chemix.org är en online-editor för att rita laborationsdiagam och experimentuppställningar för skolor. Appen gör det lätt för både elever och lärare att göra skisser på labbuppställningar.

Läs mer...

Tips: Rutherfordspridning

Rutherfordspridning

Vad är detta? Rutherfordspridning är en interaktiv demo från Phet där eleverna på egen hand kan utforska Ernest Rutherfords berömda experiment.

Läs mer...

Tips: Sju bra appar för kemilärare

Tips: Sju bra appar för kemilärareDet finns massor med appar för kemilärare och blivande kemister där ute, men vilka är verkligen värda att installera? Här är sju appar som jag har använt själv, eller som jag har hört talas om skulle vara bra! Apparna är engelskspråkiga allihopa, men jag tror inte att det är något problem för våra gymnasieelever i alla fall.


1. Periodic table

Periodic TablePeriodic Table.

Det finns massor med appar med periodiska systemet, men den här som görs av the Royal Society of Chemistry är definitivt en av de bästa. Den grundar sig på RSC:s webbaserade periodiska system och är fullsmockad med information och finesser. Till exempel finns där ett reglage som man kan använda för att se hur grundämnena förändras när temperaturen ökar, man kan se hur elektronegativiteten varierar mellan olika ämnen och hur stora de olika atomerna är.

Ladda ner: Android, iOS Pris: Gratis

2. Elemental

ElementalElemental.

Elemental är ett enkelt verktyg för att skriva och redigera strukturformler. Det är inte överbelamrat med finesser, utan det gör jobbet, snabbt, snyggt och enkelt. Du kan spara dina strukturer som bilder och mejla dem till dig själv för att använda i andra dokument.

Ladda ner: iOS Pris: Gratis

3. Atoms in motion

Atoms In Motion, Student Ed.Atoms In Motion, Student Ed.

Atoms in motion simulerar hur atomer beter sig i gaser. Man kan höja temperaturen i simuleringen, öka trycket och öka antalet atomer för att se hur de olika faktorerna påverkar trycket.

Den här appen finns i en gratisversion och en betalversion. Det som skiljer är att gratisversionen är begränsad till att maximalt 100 neon-atomer, medan betalversionen kan visa maximalt 1000 helium-, neon-, argon- eller kryptonatomer.

Ladda ner: iOS, gratisversion Pris: Gratis
  iOS, fullversion   30,- kr

4. 3D Molecules Edit & Test

3D Molecules Edit & Test. 3D Molecules Edit & Test.

I den här appen kan eleverna (eller läraren!) rita strukturformler, vrida och vända på dem i 3D och sedan studera atomorbitalerna noggrannare. Kanske är denna app på en högre nivå än vad vi brukar gå igenom på kursen i Kemi 2, men den kan likväl passa för den elev eller lärare som är intresserad av något mer avancerad organisk kemi.

Appen har också olika test som man kan använda för att kolla vad man har lärt sig, med ledtrådar om man kör fast.

Ladda ner: iOS Pris: 30,- kr

5. Chemspider

ChemSpider – Koffein. ChemSpider – Koffein. Den här appen är ett måste för varje kemist (eller kemilärare)! Den länkar direkt till ChemSpiders databas med över 35 miljoner olika organiska strukturer. Rita en struktur eller skriv in ett namn och få omedelbar tillgång till all tillgänglig information om just den molekylen.

Ladda ner: Android, iOS Pris: Gratis

6. Chemist – Virtual Chem Lab

Chemist - Virtual Chem Lab. Chemist - Virtual Chem Lab.

Har du inte alltid varit sugen på att ha ett eget kemilab i din hand? Nu kan du det! 😉 Det följer inte med någon handbok eller guide, utan bara en massa roligt att göra i labbet. Det är bara att blanda olika fasta, flytande och gasformiga ämnen, och se vad som händer! Appen skriver ut reaktionsformeln åt dig, och gör till och med en enkel rapport som du kan dela med dig av via sociala medier.

Ladda ner: Android, iOS Pris: 95,- kr (gratis provversion finns)

7. Education in Chemistry

Education in Chemistry – Startsida. Education in Chemistry – Startsida. Den här appen riktar sig främst till lärare. Den har mera formen av en tidskrift (som också publiceras på webben) som kommer ut varannan månad med tips, reportage, demonstrationer och laborationer i kemi. Education in Chemistry publiceras av the Royal Society of Chemistry.

Ladda ner: Android, iOS Pris: Gratis

Till sist…

Vilka av dina favoritappar har jag nu missat? Låt höra det i kommentarerna nedan!

Också intressant: