Vad är detta? Chemix.org är en online-editor för att rita laborationsdiagam och experimentuppställningar för skolor. Appen gör det lätt för både elever och lärare att göra skisser på labbuppställningar.
— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete med mera.
Mina tips på sidor som kan vara intressanta just för kursen i Kemi 1, antingen för dig som elev att besöka eller som en pedagogisk hjälp/inspiration för dig som kemilärare.
Om du tycker att tipsen är intressanta, så rekommenderar jag dig verkligen att följa min blogg eller att prenumerera på de här tipsen via RSS!
Vad är detta? Chemix.org är en online-editor för att rita laborationsdiagam och experimentuppställningar för skolor. Appen gör det lätt för både elever och lärare att göra skisser på labbuppställningar.
Vad är detta? Rutherfordspridning är en interaktiv demo från Phet där eleverna på egen hand kan utforska Ernest Rutherfords berömda experiment.
Vad är detta? IUPAC har utvecklat ett interaktivt periodiskt system med grundämnen och isotoper. I den här videon förklarar de hur man kan använda det, och visar vilka interaktiva funktioner det har.
Vad är detta? Det periodiska systemet i bilder och ord är ett interaktivt periodiskt system som visar vad varje grundämne (nästan) i det periodiska har för användningsområden.
Det finns massor med appar för kemilärare och blivande kemister där ute, men vilka är verkligen värda att installera? Här är sju appar som jag har använt själv, eller som jag har hört talas om skulle vara bra! Apparna är engelskspråkiga allihopa, men jag tror inte att det är något problem för våra gymnasieelever i alla fall.
Det finns massor med appar med periodiska systemet, men den här som görs av the Royal Society of Chemistry är definitivt en av de bästa. Den grundar sig på RSC:s webbaserade periodiska system och är fullsmockad med information och finesser. Till exempel finns där ett reglage som man kan använda för att se hur grundämnena förändras när temperaturen ökar, man kan se hur elektronegativiteten varierar mellan olika ämnen och hur stora de olika atomerna är.
Ladda ner: Android, iOS | Pris: Gratis |
Elemental är ett enkelt verktyg för att skriva och redigera strukturformler. Det är inte överbelamrat med finesser, utan det gör jobbet, snabbt, snyggt och enkelt. Du kan spara dina strukturer som bilder och mejla dem till dig själv för att använda i andra dokument.
Ladda ner: iOS | Pris: Gratis |
Atoms in motion simulerar hur atomer beter sig i gaser. Man kan höja temperaturen i simuleringen, öka trycket och öka antalet atomer för att se hur de olika faktorerna påverkar trycket.
Den här appen finns i en gratisversion och en betalversion. Det som skiljer är att gratisversionen är begränsad till att maximalt 100 neon-atomer, medan betalversionen kan visa maximalt 1000 helium-, neon-, argon- eller kryptonatomer.
Ladda ner: | iOS, gratisversion | Pris: | Gratis |
iOS, fullversion | 30,- kr |
I den här appen kan eleverna (eller läraren!) rita strukturformler, vrida och vända på dem i 3D och sedan studera atomorbitalerna noggrannare. Kanske är denna app på en högre nivå än vad vi brukar gå igenom på kursen i Kemi 2, men den kan likväl passa för den elev eller lärare som är intresserad av något mer avancerad organisk kemi.
Appen har också olika test som man kan använda för att kolla vad man har lärt sig, med ledtrådar om man kör fast.
Ladda ner: iOS | Pris: 30,- kr |
Den här appen är ett måste för varje kemist (eller kemilärare)! Den länkar direkt till ChemSpiders databas med över 35 miljoner olika organiska strukturer. Rita en struktur eller skriv in ett namn och få omedelbar tillgång till all tillgänglig information om just den molekylen.
Ladda ner: Android, iOS | Pris: Gratis |
Har du inte alltid varit sugen på att ha ett eget kemilab i din hand? Nu kan du det! 😉 Det följer inte med någon handbok eller guide, utan bara en massa roligt att göra i labbet. Det är bara att blanda olika fasta, flytande och gasformiga ämnen, och se vad som händer! Appen skriver ut reaktionsformeln åt dig, och gör till och med en enkel rapport som du kan dela med dig av via sociala medier.
Ladda ner: Android, iOS | Pris: 95,- kr (gratis provversion finns) |
på webben) som kommer ut varannan månad med tips, reportage, demonstrationer och laborationer i kemi. Education in Chemistry publiceras av the Royal Society of Chemistry.
Den här appen riktar sig främst till lärare. Den har mera formen av en tidskrift (som också publicerasLadda ner: Android, iOS | Pris: Gratis |
Vilka av dina favoritappar har jag nu missat? Låt höra det i kommentarerna nedan!