I videon ovan visar youtubern NileRed hur man kan tillverka berlinerblått (preussiskt blått), det första moderna syntetiska färgpigmentet.
Idéer till gymnasiearbete
Behöver du få lite inspiration och tips till gymnasiearbete? Då har du kommit till rätt ställe! Lite då och då får jag idéer till gymnasiearbete, som man skulle kunna utföra. Använd gärna mina idéer; det går bra även om jag råkar vara din handledare! (Om du gör det, får du gärna skicka mig ett mejl!) 😉
Lärare?
Är du som lärare intresserad av att använda mina dokument på något sätt? Varsågod, de är helt fritt tillgängliga! Glöm bara inte bort att följa föreskrifterna på sidan om copyright. 😊
Att göra dissektioner är centralt för att förstå en organisms anatomi, och hur den fungerar. Om man jämför flera olika djurs anatomi kan man dra slutsatser om deras levnadsförhållanden och evolution. Om man dissekerar flera olika, men besläktade organismer kan man få till ett snyggt gymnasiarbete i biologi.
Du känner säkert till att cigaretter – och då också fimpar – innehåller en hel del gifter. Alla fimpar som slängs på gator och torg, och som till sist hamnar i avloppen och kommer ut i sjöar och vattendrag, bär med sig de här gifterna. Den stora mängden fimpar är därför ett miljöproblem. Här är ett ganska enkelt uppslag till gymnasiearbete, där du undersöker hur gifterna i fimparna påverkar hur växter växer.
Rosta kaffebönor i hundskålen!
På den här länken på Makezine hittar du kompletta instruktioner till hur man bygger sin egen kafferostare i hundskålen. Men hur gör man det här till ett bra gymnasiearbete?
Snickeriingenjören Matthias Wandel byggde den här sexbitars additionsmaskinen som drivs av kulor.
- Idé nr. 65 till gymnasiearbete i Biologi/Bioteknik: Brygg fluorescerande öl!
- Idé nr. 64 till gymnasiearbete i Biologi: Bygg och experimentera med en flugfälla
- Idé nr. 63 till gymnasiearbete i Fysik/Teknik: Bygg en pytteliten "spionsändare"
- Idé nr. 62 till gymnasiearbete i Fysik/Teknik: Bygg ett annorlunda elektriskt "tåg"!