IgNobel - stänkaren IgNobel - stänkaren. Nu har årets Ig Nobel-priser tillkännagivits. Bland de illustra pristagarna finns bland annat en svensk, som till råga på allt fick priset i Kemi! 😊

Ig Nobel-priset är om ett slags alternativt nobelpris till forskning som först får dig att SKRATTA och sedan får dig att TÄNKA. Här är mina favoriter bland årets priser:

Kemi

Johan Petterson, dagen till ära med grönfärgat skägg.Johan Petterson, dagen till ära med grönfärgat skägg. Priset i Kemi går alltså till en svensk, Johan Pettersson, som är miljöingenjör i Trelleborg. Han kunde utreda varför håret färgades grönt hos människor som bodde i vissa hus i Anderslöv: Det beror på koppar i ledningar där vattnet stått still.

Fred

Fredspriset går till företaget SKN, Ryssland, som omvandlar gammal rysk ammunition till nya diamanter.

Psykologi

Här lutar hela tornet. Eller? Här lutar hela tornet. Eller? I psykologi går priset till Anita Eerland och Rolf Zwaan, Nederländerna, och Tulio Guadalupe, Peru, Ryssland och Nederländerna, för deras studie som visar att Eiffeltornet ser mindre ut om man lutar till vänster.

Litteratur

Litteraturpriset gick i år till motsvarande USA:s riksrevision (The US Government General Accountability Office) för att ha skrivit en rapport om rapporter om rapporter. Rapporten rekommenderar att man bereder en rapport om rapporten om rapporter om rapporter. Tror jag.

Fysik

Känd man med hästsvans. Känd man med hästsvans. Priset i fysik går i år till Joseph Keller, USA, och Raymond Goldstein USA och Storbritannien, samt Patrick Warren och Robin Ball, Storbritannien, för att ha beräknat den balans av krafter som formar och flyttar håret i en hästsvans (på en människas huvud).

Läs mer

Priserna ovan är mina personliga favoriter. Alla de plus några till finns att läsa om på Annals of Improbable Research!