Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

De märkliga eukalyptusbladen

Eukalyptusens blad kommer i två varianter på varje träd: Den ena typen är stora, breda blad, medan den andra typen är mer spetsiga. De stora, breda bladen finner man också längre ner på trädet, medan de spetsiga befinner sig längre upp. Varför är det så?

Eukalyptusens blommor, frukter och olika bladtyper. Eukalyptusens blommor, frukter och olika bladtyper. Svaret ligger i eukalyptusträdets anpassning till väder och klimat i Australien. I Australien är det relativt vanligt med skogsbränder, och det är till och med så att eukalyptusens frön gror som bäst i mark som alldeles nyss svetts av lågor. Men en liten, tanig eukalyptusplanta är känslig för brand, och därför är det viktigt att den så fort som möjligt växer sig stor och stabil. För att kunna göra detta är eukalyptusplantans första blad stora och breda, så att de kan ta upp så mycket solljus som möjligt, och därigenom ha en effektivare fotosyntes.

Men att ha stora blad kostar också på: Ju större blad, desto mer avdunstning. Allteftersom eukalyptusen växer blir det viktigare att spara på vattnet. Då blir bladen smalare, och vinklas dessutom ned från solen, så att trädet inte ska dö av uttorkning istället.

 

   

Också intressant: