Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Kan datorer tänka?

Kan datorer tänka?Ingen dator har än så länge lyckats lura 30% eller mer av utfrågarna. Ingen dator har än så länge lyckats lura 30 % eller mer av utfrågarna. Kan datorer tänka? Hur avgör man i så fall det? Måste man ha en Harrison Ford/Deckard för att kunna avslöja datorer som låtsas tänka, eller är det helt enkelt omöjligt att konstruera en maskin som verkligen kan tänka?

Hur kan man veta om datorer är ”intelligenta” och kan tänka? Alan Turing (1912-1954), var en matematiker och kryptograf som uppfann ett test, som skulle avgöra om en maskin är intelligent eller inte. Testet, som numera kallas Turing-testet, går i korthet ut på att en människa (utfrågare) för en konversation med en annan människa eller med en dator. Om utfrågaren inte kan luska ut att det är en dator han språkar med, uppfylls kriteriet för ”mänsklig intelligens”.

 

Nu har forskare vid Readings universitet i Storbritannien lyckats göra ett datorprogram som lyckades lura 5 % av utfrågarna. Testet ägde rum vid den 18:e Loebner-tävlingen för artificiell intelligens. Detta är en årlig tävling för att kora den maskin som bäst lyckas lura utfrågarna. Den första maskin som lyckas lura mer än 30% av utfrågarna kommer att belönas med det stora priset på 100 000 \( och en guldmedalj i 18 karat. Årets vinnare, Elbot, belönades ändå med 3 000 \) och en bronsmedalj. Fast man kan väl anta att det var programmeraren, Fred Roberts, som fick ta hand om både äran och pengarna.

I filmen Blade Runner jagar Deckard (Harrison Ford) replikanter, och testar dem med en avancerad variant av Turing-testet.I filmen Blade Runner jagar Deckard (Harrison Ford) replikanter, och testar dem med en avancerad variant av Turing-testet. Själv tycker jag att det här för tankarna till två saker. För det första associerar jag till programmet ”Racter”, som jag själv lekte runt med som tonåring (det kom 1984). Det var ganska lätt att inse att det inte var en människa man konverserade med då, så det klarade inte precis Turing-testet. Jag tror faktiskt att man kan tanka ner Racter från den här länken, om man har lust att pröva det!

För det andra kommer jag att tänka på ”Blade Runner”, en fantastisk, dystopisk film. En del av storyn i den filmen går ut på att Deckard, som är en ”blade runner” har till uppgift att hitta och förstöra s.k. replikanter – en slags robotar, som kapat ett rymdskepp och återvänt till jorden.

Deckard identifierar replikanterna just med en avancerad variant av Turing-testet (kallat ”Voight-Kampff test” i filmen), men han plågas hela tiden av en fråga... Är han själv replikant? Han får aldrig veta, och egentligen får biopubliken det inte heller.

Läs mer på BBC News >>>

 

   

Också intressant: