Magnus Ehingers undervisning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete med mera.

Romarna tyckte att den smakade "bonnigt", och föredrog saffran när det skulle vara fint. Idag kan man väl dock nästan säga att vitlök är "medelklassens ketchup": Smakar gott, och funkar till allt.* Men varför får man då en så'n ryslig andedräkt av den?

Alliin.

Allicin.

Allylmetylsulfid.

Det visar sig att det huvudsakligen är ett ämne som heter allylmetylsulfid som bär skulden till stanken. I vitlöken finns det ett ämne, alliin, som först bryts ner till allicin, som är det som smakar typiskt vitlök.

Det är när allicinet bryts ner, som allylmetylsulfiden bildas. Den tar sig in i ditt blodomlopp, och utsöndras med svett, urin och – förstås – utandningsluften. För att minska lukten kan man dock äta persilja och dricka mjölk, då båda har visat sig lindra doften. Och det är kanske inte så dumt att mumsa i sig vitlök ändå, eftersom det (förutom att det smakar gott) också har antibakteriella egenskaper.


* Precis som ketchup.