Magnus Ehingers undervisning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete med mera.

Den här bägaren tillskrivs ofta Pythagoras, även om det är långt ifrån säkert att det verkligen var han som uppfann den. Poängen med den är att man kan fylla den med vätska (t.ex. vin) ända upp till märket. Men om man är girig och försöker fylla den helt, så rinner alltihopa ut! "Den som gapar över mycket mister ofta hela stycket…"

Hur Pythagoras bägare fungerar.

Hemligheten är att inuti bägaren finns det en liten konstruktion med rör som fungerar som en hävert. När bägaren fylls över en viss nivå, fylls också häverten, som fungerar på så sätt att all vätska rinner ut genom den. Ganska finurligt!

Att sedan hälla kvicksilver i den är ju ingenting som man direkt kan rekommendera, även om det är så tungt att det förhindrar hävert-effekten. För även om vinet hålls kvar i bägaren, så är ju nackdelen att man blir kvicksilverförgiftad istället, och det är ju bara sådär bra. 😉

(Smartare tycker jag vore att helt enkelt hålla ett finger för röret undertill. Då skulle ingenting rinna ut!)