Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Årets Ig Nobel-priser 2016: Två svenska pristagare!

Årets Ig Nobel-priser 2016IgNobel - stänkaren IgNobel - stänkaren. Nu har årets Ig Nobel-priser tillkännagivits!

Ig Nobel-priset är om ett slags alternativt nobelpris till forskning som först får dig att SKRATTA och sedan får dig att TÄNKA. Här är mina favoriter bland årets priser:

Kemi

Volkswagen fuskade med utsläppen.Volkswagen fuskade med utsläppen. Priset i kemi var en riktig lågoddsare i år: Det går till Volkswagen för att de löste problemet med bilavgaser elektroniskt, genom att låta bilarna släppa ut mindre så fort de testades.

Fysik

Priset för fysik går till Gábor Horváth, Miklós Blahó, György Kriska, Ramón Hegedüs, Balázs Gerics, Róbert Farkas, Susanne Åkesson, Péter Malik och Hansruedi Wildermuth (Ungern, Spanien, Sverige och Schweiz), för deras upptäckt att hästar med vit päls inte blir bitna av bromsar lika ofta som andra hästar. (Jag antar att det har att göra med hur ljuset polariseras av den vita pälsen.)

Förökning

Råtta med byxorRåtta med byxor. Priset i förökning (kanske en något udda kategori) går till den framlidne Ahmed Shafik (Egypten), som studerade hur byxor av polyester, bomull och ull påverkade sexlivet hos råttor – och för samma slags studier på män.

Litteratur

För första gången någonsin går litteraturpriset till en författare som jag faktiskt har läst! 😊 Det är Fredrik Sjöberg (Sverige) som får det, för hans självbiografiska böcker om nöjet med att samla flugor som är döda – och flugor som ännu inte har dött.

Läs mer

Priserna ovan är mina personliga favoriter. Alla de plus några till finns att läsa om på Annals of Improbable Research!

 

   

Också intressant: