Magnus Ehingers undervisning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete med mera.

Någonstans, för länge sedan, måste ju den allra första människan ha gått på jorden. Men när? Och vem var det?

Det riktigt tråkiga svaret är att det går inte att säga. Det går helt enkelt inte att bestämma en specifik tidpunkt när vi kan säga att "just den individen var den första människan – men hennes föräldrar var det inte"! Självklart var den indivden av samma art som hennes föräldrar.

Problemet är att det här med arter är en mänsklig definition, där vi människor gärna vill sortera och föra in olika organismer i olika "fack", d.v.s. arter. Men all evolution är en gradvis förändring av det genetiska materialet, och det går därför inte att pricka in en bestämd tid när människan blev en egen art. Det är lika omöjligt som att försöka hitta en dag då du gick och lade dig som barn, men vaknade upp som vuxen.

Det är också därför jag själv ibland tröttnar lite på exempelvis diskussionen om neandertalare var en egen art eller inte. Den klassiska definitionen av en art är en grupp populationer, där individer av olika populationer kan para sig och få reproduktiv avkomma. Förutom att den här definitionen överhuvud taget inte ens är applicerbar på organismer som inte parar sig (främst encelliga organismer), säger den direkt att Neandertalare inte var en egen art. Vi vet nämligen idag att alla moderna människor bär ett visst mått av "neandertalgener" i sig, vilket betyder att det måste ha skett någon slags korsbefruktning mellan neandertalare och Homo sapiens.

Med den klassiska definitionen skulle man också kunna betrakta Grand Danois-hunden som en annan art än en papillon, eftersom de inte kan para sig med varandra…