Magnus Ehingers undervisning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete med mera.

Jag har använt ChemDoodle sedan 2016 (version 8.x), då jag behövde ett professionellt Mac-program för att skriva strukturformler. Då var jag väldigt nöjd med programmet (se mitt tips på den här länken). Nu har ChemDoodle nått version 12. Frågan är, är det fortfarande värt att använda? Och är det fortfarande värt att betala för?

ChemDoodle

ChemDoodle 2D

ChemDoodle3D

ChemDoodle 3D

ChemDoodle v12.6.ChemDoodle v12.6.

ChemDoodle logo with white pageChemDoodle från iChemLabs kommer i några olika varianter. Det jag har testat är ChemDoodle 2D, som man huvudsakligen kan använda för att rita tvådimensionella strukturformler med. I paketet ingår också ChemDoodle 3D, som man kan använda för att göra och studera tredimensionella molekylmodeller samt en webbaserad variant (som kan användas "on the go", på mobilen). Dessa har jag dock inte använt tillräckligt för att kunna skriva om i denna recension. Alla programmen finns både för Windows, MacOS och Linux.

Kostnad

Som så många andra leverantörer av programvaror har iChemLabs valt att erbjuda sina program i en prenumerationsmodell. För 19 USD i månaden får man tillgång till både ChemDoodle 2D, ChemDoodle 3D och ChemDoodle Mobile. För 150 USD får man en helårsprenumeration och om man slantar upp 750 USD får man faktiskt en livstidsprenumeration. För skolor/institutioner/företag kan de erbjuda andra betalningsmodeller enligt offert. 

Rita strukturformler

Det finns många program för att rita strukturformler med, både gratisvarianter och betalvarianter (som ChemDoodle). Jag brukar till exempel låta mina elever använda molview.org för att skriva strukturformler till sina labbrapporter. Men om MolView är grundläggande smör och bröd, så är ChemDoodle mer haute cuisine eller fine dining. ChemDoodle är inte bara mer lättanvänt och mer intuitivt att använda, utan också mycket snyggare och kan precis allt vad man kan behöva. Allt går dessutom att konfigurera och finjustera ner till minsta detalj, som till exempel typsnitt, standardlängd och -bredd på bindningarna, färger också vidare – något som är nödvändigt för den som producerar strukturformler som ska kunna tryckas i läromedel. 

Man bygger med lätthet upp kolstrukturer med allt vad man vill av kolkedjor, cykliska föreningar, dubbel- och trippelbindningar och så vidare, och byter med lätthet ut väteatomer mot eventuella substituenter. Och om strukturen är krångligare än vad man vill eller orkar skriva kan man använda en "widget" kallad MolGrabber för att hämta strukturer från ChemExper, ChemSpider eller PubChem (se bilden intill). 

Programmet innehåller en mängd ritfunktioner, och beter sig ungefär som man förväntar sig av ett modernt program. Man högerklickar på något man vill förändra, så dyker det upp en meny med lämpliga alternativ. En mängd olika ritobjekt kan läggas till strukturformlerna och formateras efter behag. Till råga på allt tillhandahåller ChemDoodle en stor mängd clip art av hög kvalité (skalbara SVG-filer), som man kan använda för att till exempel rita snygga experimentuppställningar. 

Hur man använder ChemDoodles "MolGrabber widget".Hur man använder ChemDoodles "MolGrabber widget".

ChemDoodle tillhandahåller en mängd olika ritfunktioner.ChemDoodle tillhandahåller en mängd olika ritfunktioner.

ChemDoodle är också synnerligen användbart för att hitta rationella namn till allt vad strukturer man kan tänka sig. IUPAC uppdaterar med jämna mellanrum hur organiska molekyler ska namnges, och deras Blue Book på en bra bit över 1100 sidor innehåller alla nomenklaturregler.  För mer komplicerade molekyler hittar ChemDoodle både det traditionella IUPAC-namnet och det föredragna IUPAC-namnet (PIN).

Andra funktioner

ChemDoodle är ett extremt kapabelt program. Bland de funktioner som är användbara i undervisningen kan nämnas att ChemDoodle klarar av att läsa så gott som alla andra filformat för strukturformler, och även att göra nya strukturformler från bilder som man kopierar från exempelvis Microsoft Word. Användargränssnittet har också uppdaterats och gjorts modernare (och, till lycka för alla Mac-användare, känns det mer "macigt" också). 

ChemDoodle kan också simulera NMR- och MS-spektrum, vilket är mycket användbart för den som vill göra lite mer avancerade övningsuppgifter i analytisk kemi till sina elever. Det finns dock många fler funktioner, men eftersom många av dem är mer riktade mot industrin går jag inte närmare in på dem här.

Här är ChemDoodle som bäst

ChemDoodle är lätt att rita strukturformler med. Även om många gratis programvaror gör det ännu lättare, blir det istället problem hos dem så fort man ska ta det till nästa nivå, till exempel rita reaktionsformler eller lyfta in strukturformlerna i ett dokument. Å andra sidan kräver professionella strukturritarprogram nästan en examen i organisk kemi för att kunna använda. ChemDoodle är dock tillräckligt enkelt för en elev att använda, samtidigt som det är tillräckligt avancerat för att forskare ska kunna få hjälp med patentansökningar för kandidatmolekyler. 

I ChemDoodle är det också mycket lätt att importera eller exportera strukturformlerna i olika format, till exempel SVG eller PDF, vilket är viktigt om man producerar strukturformler som ska gå till tryck. Och ska man bara ha in strukturformlerna i ett prov till eleverna är det så enkelt som att kopiera i ChemDoodle och klistra in i Word. 

Det som verkligen skiljer ut ChemDoodle från mängden är supporten och dokumentationen. Gratis programvaror har vanligen ingen dokumentation alls, utan man får pröva sig fram (vilket kan vara frustrerande). ChemDoodle kommer dock med en fullständig manual (453 sidor i pdf-format) som är mycket välstrukturerad och pedagogiskt skriven. 

Här finns utrymme för förbättringar

Den som är van vid att använda ritprogram som InDesign eller varför inte PowerPoint/Google presentationer/Keynote kommer att märka att ChemDoodle inte beter sig riktigt likadant. I ChemDoodle saknar jag funktioner som gör att objekt automatiskt justeras till mitten, eller till bestämda avstånd. Det går visserligen att göra, men det är dolt i menyalternativ och inte riktigt så smidigt som man skulle kunna önska.

En annan sak som jag gärna skulle vilja se är simulerade IR-spektrum av molekyler som man bygger ihop. Jag vet inte om det inte finns något behov av detta i industrin eller akademin, men på gymnasienivå skulle det ändå vara mumma att kunna ta fram (för övningar och till prov). 

Jag måste också säga något om prissättningen. Redan 19 USD per månad är för mycket för de flesta elever och studenter och 750 USD är som sagt en mycket vacker slant för en livstidsprenumeration. Jag förstår dock att marknaden för kemiprogram är begränsad, och man måste ha en vettig ekonomisk modell för att få det att gå ihop, men "önska kostar ingenting", som det heter…

Plus och minus

+
  • Användarvänligt.
  • Kommer i paket med ChemDoodle 3D och ChemDoodle mobile.
  • Kan importera och exportera alla möjliga format.
  • Finns till både MacOS, Windows och Linux, inklusive en variant för webben.
  • Kommer med en mycket utförlig och välskriven användarmanual.
  • En del ritfunktioner fungerar inte riktigt som man är van vid från andra ritprogram.
  • En del "flerfingergester" på MacOS fungerar inte.
  • Det finns ingen gratisversion för studenter, bara en 14-dagars testversion.

Min rekommendation

För en större huvudman, som ett universitet eller en kommun med flera gymnasier, kan iChemLabs offerera prisvärda alternativ, men för en privatperson kanske ChemDoodle kostar för mycket för att prenumerera på (om man inte är läromedelsförfattare). Som författare till ett flertal läromedel i kemi kan jag dock varmt rekommendera ChemDoodle.

Under årens lopp har jag ritat nästan 3000 olika strukturformler med ChemDoodle. Nästa läsår, 2025–2026 går vi in i en ny gymnasiereform med nya ämnesplaner. Inför detta kommer jag att behöva uppdatera alla mina läromedel i kemi. För mig är det självklart att jag kommer att skriva alla strukturformlerna i dem med hjälp av ChemDoodle.