Matens väg genom matspjälkningskanalen
- Munhåla
- Matstrupen
- Magsäcken
- Rymmer normalt c:a 2 liter.
- Födan bearbetas 2-6 h.
- Epitelcellerna runt magsäcken utsöndrar
- pepsinogen, som omvandlas till aktivt pepsin i den sura miljön
- Pepsin = enzym, som bryter ner proteiner i födan.
- saltsyra
- Hjälper till med
- proteinnedbrytningen.
- att aktivera pepsinogen (se ovan).
- Amylaset från munhålan bryts ner, nedbrytningen av stärkelse upphör.
D.v.s. fråga eleverna varför stärkelsenedbrytningen upphör!
- Hjälper till med
- slem
- skydd
- pepsinogen, som omvandlas till aktivt pepsin i den sura miljön
- Syn-, doft- och smakintryck gör att hormonet gastrin tillverkas.
- Gastrin påverkar utsöndringen av magsaft.
- Lågt pH i magsäcken ⇒ Gastrinproduktionen hämmas.
När man har ätit färdigt:
- Inga mer syn-, doft- och smakintryck.
- Lågt pH i magsäcken ⇒ Gastrinproduktionen hämmas.
- Ingen gastrinproduktion ⇒ produktionen av magsaft hämmas.
Magsår
= sår på magsäcken eller tunntarmen.
- Epitelcellerna byts hela tiden ut.
- Om nytillväxten sker långsammare än saltsyran + pepsinet hinner med, uppstår magsår.
- Bakterien Helicobacter pylori:
- Utsöndrar ammoniak = basiskt!
- Bakteriegifter + ammoniaken förstör epitelcellerna.
- Saltsyran kan tränga ner till epitelcellerna, och förstöra dem = blödande magsår = allvarligt!