Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Videogenomgång (flippat klassrum)

Matens väg genom matspjälkningskanalen

  1. Munhåla
  2. Matstrupen
  3. Magsäcken
    1. Rymmer normalt c:a 2 liter.
    2. Födan bearbetas 2-6 h.
    3. Epitelcellerna runt magsäcken utsöndrar
      1. pepsinogen, som omvandlas till aktivt pepsin i den sura miljön
        1. Pepsin = enzym, som bryter ner proteiner i födan.
      2. saltsyra
        1. Hjälper till med
          • proteinnedbrytningen.
          • att aktivera pepsinogen (se ovan).
        2. Amylaset från munhålan bryts ner, nedbrytningen av stärkelse upphör.

          D.v.s. fråga eleverna varför stärkelsenedbrytningen upphör!

      3. slem
        1. skydd

Översikt över matsmältningskanalen. Översikt över matsmältningskanalen.

Översikt over magsäcken.Översikt over magsäcken.

"Hungerhormonet" gastrin

  1. Syn-, doft- och smakintryck gör att hormonet gastrin tillverkas.
  2. Gastrin påverkar utsöndringen av magsaft.
  3. Lågt pH i magsäcken ⇒ Gastrin­produktionen hämmas.

När man har ätit färdigt:

  1. Inga mer syn-, doft- och smakintryck.
  2. Lågt pH i magsäcken ⇒ Gastrin­produktionen hämmas.
  3. Ingen gastrin­produktion ⇒ produktionen av magsaft hämmas.

Produktionen av gastrin stimuleras av syn-, doft- och smakintryck, men hämmas av lågt pH i magsäcken.Produktionen av gastrin stimuleras av syn-, doft- och smakintryck, men hämmas av lågt pH i magsäcken.

Magsår

= sår på magsäcken eller tunntarmen.

  1. Epitelcellerna byts hela tiden ut.
  2. Om nytillväxten sker långsammare än saltsyran + pepsinet hinner med, uppstår magsår.
  3. Bakterien Helicobacter pylori:
    1. Utsöndrar ammoniak = basiskt!
    2. Bakteriegifter + ammoniaken förstör epitelcellerna.
    3. Saltsyran kan tränga ner till epitelcellerna, och förstöra dem = blödande magsår = allvarligt!

Elektronmikroskopbild av Helicobacter pylori.Elektronmikroskopbild av Helicobacter pylori.