Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Videogenomgång (flippat klassrum)

PDF-fil att fylla i tillsammans med videogenomgången finns på den här länken!

Maten i mun och svalgMunnen (munhålan)

Tänder – både klippande och malande.

Maten tuggas:

  • Maten delas i mindre bitar.
  • Blandas med hjälp av tungan med saliv.
    • Lättare att svälja.
    • Nedbrytningen börjar!

Översikt över matsmältningskanalen. Översikt över matsmältningskanalen.

Spottkörtlar

Utsöndrar saliv.

Kanske 0,75–1,0 dm3/dag.

Saliv

Vatten, slem:

  • Lättare att känna smak och doft.

Amylas:

  • Bryter ner stärkelse till maltos, en disackarid.

Sväljreflex

Maten förs bak mot gomspene och svalg

Sväljreflex utlöses

  • Struplocket stängs
  • Maten pressas ner i matstrupen

Peristaltik

Muskler (glatt muskulatur) i matstrupen

Maten ”kramas” genom matstrupen, ner till magsäcken

Hur maten pressas nedåt i matstrupen med peristaltiska rörelser.Hur maten pressas nedåt i matstrupen med peristaltiska rörelser.