Bakteriens cellhölje
Gramfärgning kan skilja på två typer av bakterier
Gramnegativa
Grampositiva
Gramfärgning
- Fixera bakterierna på objektglaset
- Tillsätt basiskt färgämne (tex. kristallviolett)
- Tillsätt Lugols lösning (jod-kaliumjodid-lösning)
- Ett violett färgkomplex bildas inne i cellerna
- Avfärga med etanol
- Hos grampositiva bakterier behålls färgkomplexet
- Hos gramnegativa bakterier lakas färgkomplexet ur
- Kontrastfärga (tex. med saffranin)
Mikrosvampar
Jäsning med jästsvampar
Eukaryoter, förstås
Exempel: Saccharomyces cerevisiae
- Mycket välstuderad
- Mycket välanvänd - både för jäsning (av bröd, öl och vin) och för bioteknik
Tillväxt
Enskild cell växer i storlek
Populationer växer i antal
Oftast detta man menar, när man talar om bakteriell tillväxt!
Om bakterier fick växa alldeles ohämmat i 48h, skulle deras totalvikt bli 4000 gånger större än jordens!
Den bakteriella tillväxtkurvan
Fas 1 - lagfas (fördröjningsfas)
Cellerna börjar inte dela sig direkt.
Kan bero på:
- Gammal cell - brist på ATP
- Cellen kan vara skadad
- Ny typ av medium ⇒ cellen måste börja tillverka nya enzymer för att kunna tillgodogöra sig näringen
Fas 2 - logfas (exponentiell fas)
Cellerna delar sig så fort som möjligt
Cellerna delar sig med jämna intervall (tex. 1 gång var 20:e minut)
- Detta kallas generationstid
I logfasen är cellerna maximalt aktiva och homogena
Accelerationsfas
- I början av logfasen
- Tillväxthastigheten ökar...
Retardationsfas
- I slutet av logfasen
- Tillväxthastigheten minskar
Fas 3 - stationärfas
Näringen börjar ta slut - slaggprodukter ökar ⇒
Antalet nybildade celler = antalet döda celler
Koncentration vanligen ~109 bakterier/ml
Fas 4 - deklinationsfas (dödsfas)
Antalet döda celler > antalet nybildade
Halten levande celler minskar
Lösningen blir klarare och klarare