Havet är salt
Vattnet från kometerna var förmodligen relativt rent och fritt från salter.
Vattnet är dock ett mycket gott lösningsmedel, och salter från jordskorpan löstes ut i vattnet.
- Saltvatten (i världshaven): 3,5 % salt.
- Huvudsakligen Na+- och Cl–-joner (men även t.ex. Mg2+-joner).
- Sötvatten (i sjöar och vattendrag): < 0,1 % salt.
- Däremellan: Brackvatten (bräckt vatten).
Havet är djupt
Havet innehåller få näringsämnen – därför mycket klart.
- Siktdjup upp till 75 meter – i Sargassohavet upp till 200 meter!
Vid kontientalsocklarna är det som mest näringsrikt eftersom näringsämnen spolas ut från kontinenterna.
Det mesta av primärproduktionen (fotosyntes) sker vid kontinentalsocklarna.
- Hälften av jordens totala primärproduktion sker i haven.
Östersjön – ett innanhav
Innanhav = Ett hav som bara har liten/smal kontakt med de stora haven.
Östersjön: Via Stora & Lilla Bält samt Öresund.
Salthalten i Östersjön
Saltvatten är tyngre (har högre densitet) än sötvatten.
Saltvatteninbrott: Saltvatten kommer in via Bälten/Öresund.
Haloklin (vid c:a 75 m djup): Salthalten stiger brant (på väg neråt i djupet).
Omblandning över och under haloklinen, men inte mellan.
Algblomning
Läckage av fosfater och nitrater från omgivande länders jordbruk.
Massförökning (”blomning”) av cyanobakterier under sommaren.
Cyanobakterierna dör, sjunker till botten och bryts ned, varvid syre förbrukas.
Låg syrehalt i botten + dålig omblandning ⇒ Bottendöd!
Utmaningar för organismerna i Östersjön
Invandring av saltkrävande organismer från Atlanten
Måste lägga kraft på att behålla sin egen saltbalans
Därför: Samma organism mindre i Östersjön än på västkusten
Exempel
- Blåmussla kan odlas på västkusten, men i Östersjön blir de små och oätliga.
- Sill kallas "strömming" om den kommer från Östersjön (en del säger att den är "strömming" om den landas i Mönsterås eller längre norrut), och är i regel mindre än västkustsill.