Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Biologi 1

Administration

Preparation av DNA från banan

Gör såhär:

Glaskrok. Glaskrok.

  1. Gör en glaskrok: Smält toppen på en pasteurpipett i en bunsenbrännare på så vis, att det bildas en liten krok.
  2. Väg ett filterpapper.
  3. Skär upp en fjärdedels banan och väg den.
  4. Mosa bananen.
  5. Tillsätt 10% diskmedelslösning tills det täcker, c:a 20 ml
    1. Om man använder ett kraftigt skummande diskmedel (t.ex. Yes), kanske det är lämpligt att ta lägre koncentration. Detta tål att undersökas! :-)
  6. Tillsätt en tesked koksalt (NaCl).
  7. Rör samman bananen (kraftigt).
  8. Fördela bananmoset på ett antal centrifugrör, och centrifugera vid max hastighet i 5 minuter. Överlösningen kommer nu att innehålla allt DNA.
  9. Dekantera överlösningarna i ett nytt provrör. Det gör inte så mycket om lite grann av det fasta materialet (pelleten) råkar följa med.
  10. Fyll en pasteurpipett med iskall 95%-ig etanol. Tillsätt den försiktigt till överlösningen, genom att låta den rinna ner längs provrörsväggen, och skikta den över överlösningen.
  11. DNA-trådarna kommer nu att bli synliga som vita slöjor i gränsskiktet mellan etanol och vatten.
  12. Fiska upp så mycket du kan utav DNA-trådarna med din glaskrok.
  13. Skrapa av ditt DNA på filterpappret du nyss vägt.
  14. Låt filterpappret med DNA:t på torka i 37°C över natten, och väg därefter igen.
  15. Beräkna massprocenten DNA i bananen!

 

   

Också intressant: