Gör såhär:
- Gör en glaskrok: Smält toppen på en pasteurpipett i en bunsenbrännare på så vis, att det bildas en liten krok.
- Väg ett filterpapper.
- Skär upp en fjärdedels banan och väg den.
- Mosa bananen.
- Tillsätt 10% diskmedelslösning tills det täcker, c:a 20 ml
- Om man använder ett kraftigt skummande diskmedel (t.ex. Yes), kanske det är lämpligt att ta lägre koncentration. Detta tål att undersökas! 😊
- Tillsätt en tesked koksalt (NaCl).
- Rör samman bananen (kraftigt).
- Fördela bananmoset på ett antal centrifugrör, och centrifugera vid max hastighet i 5 minuter. Överlösningen kommer nu att innehålla allt DNA.
- Dekantera överlösningarna i ett nytt provrör. Det gör inte så mycket om lite grann av det fasta materialet (pelleten) råkar följa med.
- Fyll en pasteurpipett med iskall 95%-ig etanol. Tillsätt den försiktigt till överlösningen, genom att låta den rinna ner längs provrörsväggen, och skikta den över överlösningen.
- DNA-trådarna kommer nu att bli synliga som vita slöjor i gränsskiktet mellan etanol och vatten.
- Fiska upp så mycket du kan utav DNA-trådarna med din glaskrok.
- Skrapa av ditt DNA på filterpappret du nyss vägt.
- Låt filterpappret med DNA:t på torka i 37°C över natten, och väg därefter igen.
- Beräkna massprocenten DNA i bananen!